De AEX-index in Amsterdam heeft zijn aanvankelijke winst maandag in het eerste handelsuur zien verdampen. PostNL koerste bijna 5 procent lager.

Ook elders in Europa liepen de winsten terug. PostNL weet op het Damrak de aandacht op zich gericht na publicatie van zijn kwartaalcijfers. Verder verwerkten beleggers cijfers over de Duitse industrie.

De AEX stond in de vroege handel nagenoeg onveranderd op 431,35 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 643,54 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,1 tot 0,3 procent.

Koersverlies PostNL

PostNL koerste bijna 5 procent lager na een openingswinst van bijna 2 procent. Het bedrijf zag vorig kwartaal zijn omzet stijgen door de groei in pakketbezorging. De operationele winst slonk met 10 procent, maar viel desondanks iets hoger uit dan analisten hadden voorspeld.

Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen lagen de resultaten van PostNL in lijn met de verwachtingen. De zakenbank blijft ,,voorzichtig” ten aanzien van het aandeel PostNL, dat op de lijst ‘niet aanbevolen’ blijft staan.

Ook André Mulder van Kepler Cheuvreux zag op hoofdlijnen geen verrassingen in de cijfers. De postdivisie deed het volgens hem wat slechter dan verwacht, terwijl de prestaties van de pakkettendivisie meevielen. Hij verwacht dat PostNL eind 2017 zijn dividenduitkering kan hervatten. Daarbij rekent hij in eerste instantie op 0,10 euro per aandeel.

Ajax omlaag

Het aandeel Ajax ging maandag op de beurs in Amsterdam in de uitverkoop. De voetbalclub zag zijn beurswaarde met 9 procent dalen tot 8,65 euro per aandeel. Slechts een beperkt deel van de aandelen Ajax is vrij verhandelbaar. Bijna driekwart van de aandelen is namelijk in bezit van de Vereniging Ajax.

De Amsterdammers grepen zondag door een verrassend gelijkspel in Doetinchem naast de landstitel en daarmee naast een zekere deelname aan de Champions League.

Door de tweede plaats in de eindrangschikking is Ajax veroordeeld tot het spelen van play-offs voor het miljoenenbal.

Kendrion wint

Het aandeel Kendrion won 3 procent. De producent van elektromagnetische componenten profiteerde van een adviesverhoging bij SNS. Voor AMG (plus 3,5 procent) gold een soortgelijk scenario nadat ABN AMRO zijn beleggingsadvies naar boven toe bijstelde.

Duitse fabrieken hebben in maart duidelijk meer orders ontvangen dan in de voorgaande maand. De orderstroom in Europa's grootste industrie was in maart aanzienlijk beter dan verwacht. Zondag meldde de Chinese overheid dat de export vorige maand opnieuw was geslonken, na een opleving in maart.

Olieprijs stijgt

Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 45,23 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg bijna 1 procent naar 45,71 dollar per vat.

De nieuwe minister van Olie van Saudi-Arabië liet zondag weten dat het beleid van 's werelds grootste olieproducent ondanks de wisseling van de wacht niet op de schop gaat. Het land weigerde de afgelopen jaren consequent zijn productie te verlagen.

De euro werd voor 1,1395 dollar verhandeld, tegen 1,1423 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Winst Japanse beurs

De aandelenbeurs in Tokio is maandag met winst gesloten. De koersenborden in Japan kleurden daarmee voor het eerst in zeven sessies groen. De toonaangevende Nikkei-index eindigde met een winst van 0,7 procent op 16.216,03 punten.

Het sentiment op de beurzen werd gesteund door uitspraken van de Japanse minister van Financiën, Taro Aso. Die benadrukte maandag dat hij de middelen heeft om in te grijpen op de valutamarkt, als de koers van de yen een probleem dreigt te worden voor de Japanse economie. De recente opmars van de yen is een punt van zorg voor de omvangrijke exportsector van Japan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl